Scheldekwartier

Scheldekwartier: een maritieme stadswijk in ontwikkeling. Het Scheldekwartier ligt tegen de binnenstad van Vlissingen aan. Vlissingen en het water: ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het Scheldekwartier is dit goed zichtbaar: het is centraal gelegen, vlakbij alle voorzieningen van de stad en aan het water… Een wijk met een grote maritieme historie én toekomst.

 

Rijke historie

Het Scheldekwartier kent een rijke historie. Totdat de gemeente het terrein in 2003 aankocht, was de grond eigendom van de Koninklijke Schelde Groep (KSG). De restauratie van de Torenkraan in 2012 en de oplevering van het gerestaureerde Dok van Perry heeft menig Vlissinger geraakt, omdat het symbolen zijn van de rijke maritieme historie van Vlissingen. Ook de oude gerestaureerde gebouwen in het Scheldekwartier, zoals de Machinefabriek, de Zware Plaatwerkerij en de Timmerfabriek geven het gebied iets unieks, iets eigens.

 

 

Volop in ontwikkeling
Het proces om het gebied van de voormalige werf De Schelde terug te geven aan de stad, is in volle gang. Het Scheldekwartier is in ontwikkeling. Monumentale gebouwen zoals de Timmerfabriek en de Machinefabriek zijn tijdelijk in gebruik. Nieuwbouw wordt ontwikkeld. Toegangswegen worden verbeterd. Belangrijk in de ontwikkelingsstrategie is een samenhang in activiteiten, initiatieven en bouwwerkzaamheden.

Het gebied moet uitgroeien naar een levendige, duurzame en maritieme wijk, waar de industriële geschiedenis voelbaar en beleefbaar is in 2030. De gemeente Vlissingen zet zich vol in voor de ontwikkeling van het gebied.

bron: scheldekwartier.nl